17. PROS

Myanmar

Shwe Ywar

Profil kávy

Jemná
Silná
Region: Shwe Ywar
Farma: Shwe Ywar Ngan
Nadmořská výška: 1300-1660 m n. m.
100% odrůda Arabica: Catuai
Proces: Washed & Honey
Chuť: Karamel, čokoláda, pomeranč

O původu této kávy

Díky úzké spolupráci s horským kmenem Danu v jižním Šanském státě produkuje Shwe Ywar Ngan jednu z nejlepších myanmarských káv Arabica. Díky úrodné červené a žluté půdě (kromě proslulého modrého jezera), ideální nadmořské výšce a stálým srážkám je oblast Ywar Ngan pro pěstování kávy obzvláště příznivá. Horský kmen Danu je dlouholetým místním obyvatelem obce Ywar Ngan, která je rozdělena především mezi kmeny Danu a Pa-o. Stovky zemědělců obhospodařují malé pozemky o rozloze od jednoho do pěti hektarů a starají se o stejnou půdu jako jejich předkové. Jelikož jsou v této osadě zakázány pesticidy, její obyvatelé produkují v ekologickém stylu, ačkoli zatím nemají oficiální certifikát ekologického zemědělství.

Za vznikem Shwe Ywar Ngan stojí U Win Aung Kyaw, který se pražením kávy zabývá od roku 1975. Je „kmotrem“ tohoto odvětví a má velký vliv na to, že se Šan stal oblastí, kde se káva produkuje. V roce 1998 koupil pozemek pro farmu a začal zpracovávat vlastní kávu. S pomocí tří odborníků na kávu z FAO a vládních mikrofinančních půjček pro drobné pěstitele byla v roce 2001 zaseta semínka, která z této oblasti jednoho dne učiní největší producentskou oblast kávy v zemi. V roce 2003 Shwe Ywar Ngan rozdělil mezi zemědělce 200 000 sazenic, aby tomuto úsilí napomohl. Převážná většina z nich byla odrůda red catuai, kterou FAO označila za nejvhodnější pro tuto oblast. Káva se pěstuje pod různými ovocnými a vytrvalými stinnými stromy.