6. PROS

Kostarika

Tarrazu

Profil kávy

Jemná
Silná
Region: Tarrazu
Farma: Coope Dota
Nadmořská výška: 1500-1800 m n. m.
100% odrůda Arabica: Caturra, Catuai
Proces: Washed & Honey
Chuť: Karamel, čokoláda, med, broskev

O původu této kávy

Před příchodem Coopedoty bylo pěstování kávy v oblasti obtížné. Producenti neměli téměř žádné odborné znalosti v oblasti agronomie, káva se prodávala zprostředkovatelům, kteří producentům platili nespravedlivě, a v blízkosti nebyly žádné mokré mlýny, což znamenalo dlouhou cestu za zpracováním kávy.

Pan Estanislao Ureña Mora se zasloužil o zavedení kávy v této oblasti a předal osivo svému bratrovi Josému Ureña Morovi. Oba společně oseli plantáž o rozloze dvou hektarů a kávu produkovali bez použití agrochemikálií. Poté přišel Ramon Blanco, který postavil mokrý mlýn v San Pablo de Leon Cortes a producenti začali vozit kávu tam. V roce 1929 byl postaven mokrý mlýn v Santa Marii, ale protože panovala velká nejistota v cenách, obrátili se pěstitelé na Banco Nacional (Národní banku), která měla oddělení, kde pěstitelé dostávali doporučení, jak zpracovávat vlastní kávu. Tak se zrodila společnost Coopedota R.L.

Pěstují se především odrůdy Caturra a Catuai, ale někteří farmáři experimentují s odrůdou Obata, křížencem odrůd Timor Hybrid a Villa Sarchi, kterou do Kostariky přivezla v roce 2014 z Brazílie organizace ICAFE. Zdejší káva se sbírá ručně a drtí mechanicky, takže je velmi čistá a připravená na fermentaci a sušení na terasách.