Jáva, pátý největší ostrov z více než 17 000 ostrovů, které tvoří Indonésii (6 000 z nich je obydlených), se dělí na čtyři provincie: Západní Jáva, Střední Jáva, Východní Jáva a Banten. Kromě toho existují dva „zvláštní regiony“: Jakarta a Yogyakarta. Vznikla téměř výhradně ze sopečného původu, převládajícím prostředím jsou tropické deštné lesy a právě s tímto prostředím se setkáváme v Kayumě.
Koperasi Surya Abada Kayumas, abychom jim dali plný název, sídlí ve východojavanském regentu Situbondo. Více než 180 členů, z nichž každý má v průměru 2 hektary, sdružuje zdroje ve prospěch skupiny. Mají tři sběrná a zpracovatelská střediska, která jsou centralizována, aby členové měli rychlý přístup ke zpracovatelským zařízením, a také produkují vlastní organické hnojivo z dobytka, koz a drůbeže, které drobní zemědělci rovněž chovají.
Družstvo řídí paní Siti a jedná se o dobře organizovanou skupinu, která nabízí školení v oblasti ochrany proti škůdcům, zlepšování kvality a produktivity kávy.
Kávové bobule se sbírají a fermentují přibližně 24-36 hodin, poté se ještě čistí mechanickým depulperem a pak se přesunou na vyvýšené záhony, kde se suší na vlhkost přibližně 40 %. V této fázi se loupou, aby se odstranil pergamen, přesouvají se na další sušící plochu a suší se na plachtách na vlhkost přibližně 20 %, poté se znovu přesunou a mechanicky vysuší na vlhkost 12-13 % připravené k vývozu.