3. PROS

Indie

Araku

Profil kávy

Jemná
Silná
Region: Araku
Farma: SAMTFMACS
Certifikace: Fairtrade, Organic
Nadmořská výška: 950 - 1300 m n. m.
100% odrůda Arabica: Sln5, sln795, Sln9
Proces: Natural
Chuť: Malina, jahoda, vanilin, whisky

O původu této kávy

Káva byla do oblasti Araku přivezena na počátku 20. století ze sousedního údolí Pamuleru a v roce 2007 zde bylo založeno družstvo Small and Marginal Tribal Farmers Mutually Aided Cooperative Society (SAMTFMACS), které vzniklo s pomocí nadace Naandi Foundation, aby se produkce kávy ještě více rozšířila. Působí v sedmi mandalech v oblasti – Araku, Hukumpeta, Dumbriguda, Anathagiri, Paderu, Pedhabaylu a Munchinpet – kde mají zemědělci decentralizované malé a rozptýlené pozemky o průměrné rozloze 1-2 akry na rodinu. Jsou to samozásobitelští zemědělci, kteří vyvažují pěstování tržních plodin, jako je pepř, kurkuma a zázvor, produkcí kávy.

V Araku byla zřízena nejmodernější jednotka na zpracování kávy, plně vybavená nejmodernějšími stroji, jako jsou rozvlákňovače kávy. Naandi ve spolupráci s Araku Originals Private Limited (AOPL), propojeným ziskovým sociálním podnikem, také jako první v zemi získala globální akreditaci jako Speciality Coffee Association (SCA) Premier Training Campus, který nabízí kurzy zelené kávy, baristických dovedností, vaření a pražení spolu s autorizovanými školiteli SCA.

V oblasti, kde se dříve používaly techniky kácení a vypalování lesů, se půda změnila v polopustinu a bez tradičních znalostí o pěstování kávy byla produkce nízká a nekvalitní. Poskytnutím technické podpory a školení ve všech oblastech potřebných pro drobného zemědělce se družstvu podařilo výrazně zvýšit kvalitu a množství pěstované kávy, kterou lze považovat za indickou kávovou specialitu.